Томат 'Harvard square'
- Наявність: В наличии
ФАСОВКА: Пакетик Zip-lock 12 - 15 НАСІНИН
Яскравий, барвистий, солодкий - справжня знахідка!
1. Оригінальна назва: Harvard Square. В інших джерелах він називається Харвард Сквер, Гарвард Сквер.
2. Історія: Вперше представлений в Seed Savers 2007 Yearbook* Martin Longseth з Сан-Прейрі, штат Вісконсін, який отримав насіння від Пет Ирелл (Стара ферма Вебстера, Спарта, Вісконсін). Пізніше Мартін описує в Щорічнику SSE 2014 року, що це була мутація, зміна сорту Green Copia, яка стала стабільною.
* Seed Savers Exhange (SSE) - некомерційна організація, яка зберігає різновиди рослин-реліквій США.
3. Характеристика рослини: Термін дозрівання середньостиглий. Добре росте як в теплицях, так і у відкритому грунті. Кущ індетермінантний, високий, 180-200 см. Стебла товсті. Листя просте. Китиця проста, в якій, зазвичай, зав'язується по 3-5 плодів.
4. Як формувати: Кущ бажано формувати в 1, 2 або 3 стебла. Якщо стебел буде більше, то плоди будуть невеликими. Підв'язка і пасинкування обов'язкові. Перші китиці з плодами, можливо, теж потрібно буде підв'язати.
5. Форма плоду: Приплющено-округла. Іноді, якщо томат великий, можуть бути невеликі ребра біля плодоніжки. Маса томатів 300-400 грамів і трохи менше на верхніх китицях.
6. Колір томатів: Забарвлення дуже красиве! Біля плодоніжки більше переважають різні відтінки зеленого - салатові, темно-зелені, оливкові, бронзові смуги. Ближче до вершини плода смужки червоних відтінків - рожеві, малинові. У розрізі м'якоть ще красивіше. Основна частина м'якоті зелена. Ближче до середини жовтувата. І сам центр яскраво-рожевий. Насінневі камери салатового кольору. Чим більше дозрііє томат, тим красивіше буде в розрізі.
7. Смакові якості: Смак чудовий! Дуже солодкий і ароматний. Улюбленець багатьох томатоводів. Структура м'якоті масляниста. Томат в міру м'ясистий і соковитий.
Стабільний сорт. Але при пекучому сонці забарвлення може змінюватись із строкатого на більш розмите. Рожевий колір на плодах стає світло-рожевим. При температурі +30 С` лікопін і каротин у всих сортах не виробляються, через що забарвлення не таке яскраве. Допомогти може хороше притінення в жаркі години-пік.
Теги: Сладкий